Защо това струва толкова?

     Откровение на една флористка 🙂

   Сигурно много от вас ще се запитат защо си позволявам да пиша на тази тема предвид факта, че съм Флорист, а не Фотограф. Е… може и да не съм фотограф, но покрай всичките сватби, които съм украсила и организирала, бих казала, че съм наясно с всички услуги, свързани с този ден.

   Фотографията е едно от любимите ми хобита и често разглеждам фотографски сайтове както на колеги фотографи, така и на световно известни фотографи. И си позволявам да ви споделя, че репликата „Една снимка казва повече от 1000 думи” не е измислена просто така. Мога да ви споделя и още нещо… нашите фотографи по нищо не отстъпват на големите световно известни фотографи. За моя радост познавам повечето от тях и  освен добри професионалисти, са и страхотни хора – креативни, с чувство за хумор и най-вечe  психолози по неволя. Да, това е много важно качество, което трябва да притежава добрият сватбен фотограф, защото, ако той не е в състояние за един ден да „влезе“ под кожата на младоженците, да ги усети и да успее да ги предразположи, колкото и добра  техника, дипломи и сертификати да притежава, резултата в последствие няма да е никак добър.  Дори Photoshop не може да оправи фотографиите, в която няма живот, емоция и атмосфера.
   Ако питате мен, за една хубава сватба са необходими три неща:  усмихнати младоженци, добър DJ  и добър фотограф, благодарение на който да видите какво всъщност се е случило на сватбата ви. Всички, които вече са минали под венчилото, ще се съгласят с мен, че този ден минава толкова бързо и неусетно, че когато уморени си легнете в първата брачна нощ, със сигурност ще си кажете „Кога мина този ден?” и вече с нетърпение очаквате снимките, за да можете отново и отново да се връщате преживявайки всеки един момент, усмивка, танц, поглед … затаен дъх или нескритата сълза на мама и татко, които този ден е предизвикал.
   На всяка среща с мои бъдещи клиенти, аз споделям едно и също нещо: „Мислете как ще изглеждат нещата на снимките!“, защото в крайна сметка, това е „материалния“ спомен от събитието. Ето ви и главната причина много добре да помислите, преди да изберете вашият сватбен фотограф!
   Ако получавах по един лев всеки път когато съм чувала реплики от рода на: „ Имам един приятел, който обича да снима и скоро си купи полу-професионален фотоапарат.”  или  „Майка ми  е намерила един много добър. Работил е в БНТ.”, щях да съм забогатяла със сигурност.
11
 
   Мога да ви препоръчам поне десет наистина добри фотографи, но всеки един от тях има свой стил на работа и снимане. Освен това са много различни като хора. Важно е да се спрете на този, който ви харесва като човек, и чиято работа ви допада най-много от представеното портфолио.
    Първото и най-важно нещо е да разгледате портфолиото на фотографа. Ако стилът и идеите на фотографиите ви харесва, изпратете запитване за свободна дата и цени на пакетите. След това си уговорете среща и преценете дали ви допада и като човек. Все пак той ще бъде до вас през целия този важен за вас ден. 
   Както виждате не споменах никъде „ако цените ви устройват, тогава му се обадете”. Ако досега не сте организирали сватба, наистина няма как да сте в течение на цените и стандартите в сватбената фотография. Сигурно на много от вас би се сторила безумна офертата на някой професионалист, но не бързайте с оценките. Само леко „ще надникнем зад завесата“ на сватбената фотография, за да разберете „Защо това струва толкова?
В общият случай, фотографът трябва да има студио, което е със професионална техника като: осветление, декор, фон и тн; минимум два професионални фотоапарата, карти с памет и различни обективи; поне два доста серозни компютъра с няколко хард диска, на които да пазят архива си. Повечето пазят кадрите от сватбите си до 3 години след датата на заснемане.  Всичката тази техника и оборудване е изключително скъпо за закупуване, така и за поддръжка. 
   За да имате качествени снимки те се заснемат във RAW формат. Този формат позволява качествена пост-обработка на снимката. Едва след пост-обработката се обръщат в стандартния JPG формат, който вие можете да разглеждате и принтирате.
   За сравнение. Ако снимката в JPG формат e 4 MB, то в RAW формат е 40 MB. От една средностатистическа сватба фотографа има задачата да обработи около 1000 кадъра. Мисля си, че и сами можете да пресметнете количеството информация, което трябва да се прегледа, обработи, форматира и запази.
   Ще Ви споделя личния си опит по този въпрос. След сватбата на моя брат получихме 2200 фотографии, които първоначално разгледахме на слайдшоу. Уау! Това „разглеждане’’ продължи четири астрономически часа.  А избирането на снимки, за албум ни отне десет дни.  В случая аз ви разказвам само за разглеждане, а представете си колко време отнема, за да се направи пост-обработка на тези кадри. Това са дни и часове пред монитора.

Така че, не си мислете  „Ето го този. дойде, пощрака малко с апарата и сега иска една торба пари.” А извън чисто техническата работа, която има да свърши, фотографът е преди всичко артист, който благодарение на таланта и опита си съхранява вашите спомени по най-красивия възможен начин.

 

4
 
текст: Йоана Томова
источник: http://blog.joanatomova.com/